Karin’s Fantasy Wereld

Interview

Twaalf jaar geleden raakte Karin Koetsier-Duits in de ban van de wondere wereld van de fantasy. Het werd een bijzondere hobby die haar niet meer losliet. Ze maakt haar eigen, bijzondere kostuums waar ze graag over vertelt in dit exclusieve interview aan Fantasy Gallery.

  • fantasy
  • creatief

Kun je jezelf even introduceren? 

Ik ben Karin, 48 jaar, getrouwd en moeder van 2 zonen (15 en 17 jaar). Ik ben huisvrouw en in onze vrije tijd gaan we als compleet gezin naar vele fantasy festivals.

Door het beantwoorden van een aantal vragen hoop ik jullie een beetje kennis te laten maken met onze (voor vele) vreemde hobby.

Sinds wanneer ben je in de ban geraakt van fantasy en alles wat met fantasy te maken heeft?

Wij lopen sinds 2006 mee in deze wonderlijke wereld. We kwamen per ongeluk terecht op de ElfFantasyFair in Haarzuilens (later werd dit Elfia).

Haarzuilens is een zeven kilometer van ons huis en we hadden reclame gezien. Het leek ons leuk om eens een dagje te gaan kijken. Ik had vernomen dat veel mensen verkleed gingen, maar wist niet wat ik me daarbij moest voor stellen. Nadat we ons best gedaan hadden om er leuk uit te zien zijn we op pad gegaan en….wat een ervaring! En zoals je vaker hoort, waren wij ook direct “verslaafd”.

In september zijn we meteen naar Arcen gegaan. Dat kon niet in een gekocht pakje en dus zo ben ik begonnen met het maken van eigen kostuums.

Weet je nog wat jouw allereerste fantasy outfit was? 

Oh ja zeker weet ik dat nog. Ons eerste eigen gemaakte kostuum bestond uit allemaal stropdassen. Dit kostuum is vaker terug gekomen, gewoon omdat het zo leuk was.

Elke keer verander ik er weer iets aan of komt er weer iets nieuws bij. Het stropdassen kostuum van nu lijkt geheel niet meer op de eerste versie.

Op welk kostuum/creatie ben je het meest trots?

Eigenlijk op hetgene waar ik momenteel mee bezig ben. Het is een erg moeilijk patroon en ik kon er geen wijs uit worden. Ik heb dan ook veel mijn gevoel gevolgd en daarom is het voor een deel een eigen interpretatie.

Ook mijn muizenkostuum vind ik erg mooi.

Ik sta elke keer weer te kijken wat ik allemaal voor elkaar krijg. Ik heb namelijk nooit naailes gehad en alles is zelf aangeleerd. Vroeger toen ik jong was heb ik een keer een korte broek gemaaakt...laat ik zeggen dat het een hele korte broek werd en ik heb hem nooit gedragen. Dat was alle naai ervaring die ik had voor ik in de Fantasy wereld terecht kwam.

Wat trekt jou zo aan in het fantasy-wereldje?

Als eerste de sfeer van niet beoordelen of veroordelen op hoe iemand eruit ziet. Je niet hoeven schamen voor wie je bent, lekker jezelf kunnen zijn. Maar ook het sociale, het heerlijk kunnen kletsen met iedereen. Met bekenden en met onbekenden.

Het onbezorgde ook van niets moet, alleen maar genieten.

Natuurlijk kijk ik mijn ogen uit bij het zien van alle mooie kostuums die ik om me heen zie en dat zijn er zoveel!

Wij vinden het ook een soort van opladen voor de “normale” wereld. Na een weekendje fantasy kunnen we er weer even tegen.

Ga je naar ieder fantasy-evenement?

Nee dat is onmogelijk. Daar is niet de tijd voor en niet het geld. We maken echt een bewuste keuze voor de festivals waar we heen gaan. Ik moet zeggen dat het er langzamerhand wel steeds meer worden.

Welk fantasy evenement vind je het leukst en waarom?

Oei, dat is een moeilijke. Ieder evenement heeft z’n eigen charme en persoonlijkheid.

Voor de sfeer ga ik dan toch voor Castlefest, maar voor het zien en gezien worden moet je echt in Elfia zijn.

Dit wil niet zeggen dat ik alle andere events niet mooi of niet sfeervol vind, integendeel! Ik vind ze allemaal heerlijk!

Vind je het belangrijk om voor ieder fantasy evenement weer een nieuwe outfit te maken?

Ik probeer het wel, maar dat is soms gewoon niet haalbaar. En bij bijvoorbeeld een Keltfest gaat het niet om de kostuums en gaan we gewoon heerlijk in schotse ruit.

Hoe lang ben je doorgaans bezig met een kostuum?

Heel verschillend. Als alles vlotjes verloopt, dan denk ik een maand. Niet dagelijks, maar steeds als ik tijd en zin heb kruip ik achter de naaimachine en aan de knutseltafel. Ook is het afhankelijk van de grote van het kostuum en de moeilijkheidsgraad van het patroon.

Vroeger deden de jongens ook met ons mee en toen moest ik nog twee extra kostuums maken, maar tegenwoordig hebben die hun eigen bezigheden en op de evenementen en gaan ze in hun eigen style.

Als je terugkijkt: hoeveel verschillende kostuums heb je in de loop der tijd gemaakt?

Jeetje, dat zijn er best veel. Eens even tellen... soms komt er eentje terug, soms verbouw ik er eentje, maar meestal wel iets nieuws.

Aan een 30 kostuums moet je wel denken...

Draag je een creatie meerdere malen of maar 1 keer?

Ja dus... Er zijn er wel een stel die een keer terug gekomen zijn, maar wel op andere evenementen en vaak met een verandering. Ze zijn nooit echt helemaal het zelfde.

Mijn schmink is in ieder geval altijd anders. Het blijft een fascinerende wereld waar ik graag deel van uitmaak, keer op keer.


Dit is in het kort Karin's fantasy wereld. Spreekt dit verhaal je aan en heb je zelf een leuk verhaal of belevenis om te delen met betrekking tot fantasy, gothic, cosplay of andere onderwerpen die in deze lijn liggen? Neem dan contact met ons op voor jouw eigen verhaal!